Hur man smugglar in en svensk i Sverige. Eller: Polen med en twist. Del 1.

Så vi åkte till Gdansk. Jag och fem kompisar. Ljuvliga Polen – billig bärs & piroger. Vi inledde resan med att ta den mest suspekta taxi vi kunde hitta, living on the edge osv. Det gick fint, vi kom fram till hotellet och så. Visserligen kostade det några kronor mer än vad det borde gjort, men vafan, sånt kan en leva med. Vad som däremot kan vara svårt att leva utan när en är utomlands är sitt pass och sitt körkort.

En av vännerna, låt oss kalla hen X, glömde sin handväska i taxin. Sånt som händer ju. Inte lika bra när det händer i den mest suspekta taxi man kan hitta. Det är nämligen väldigt svårt att lokalisera en suspekt taxi i Gdansk. Även om X med partner åkte tillbaka till flygplatsen för att leta, ringde runt till olika taxibolag och pratade med polisen så stod ingen väska att finna. Plötsligt var X papperslös i Polen och en relevant fråga ekade i våra huvuden: kommer X att komma med planet på söndag?

Spatserar på vår gata i Gdansk.

Vi gjorde trots allt det bästa av situationen. Turistade runt, åkte pariserhjul, drack glögg och klättrade upp i en väldigt, väldigt hög stenkyrka. X med partner gjorde några turer hos polisen (konsulatet hade förstås helgstängt), dock utan framgång. 

Så kom söndagen. Med bultande huvud efter lördagens vodka begav vi oss till Gdansks flygplats. Tog en sista titt efter våra suspekta taxichaufförer – utan resultat. När vi satt i gaten passade undertecknad på att skämta lite, som man ju gör i goda vänners lag:

– Hörrni, vilken jävla twist om X skulle få åka hem men inte vi andra, höhö.

Snacka om jinx. Gissa vad som hände? Planet var överbokat. Trots att vi checkat in fick endast två av sex personer i vårt sällskap plats. Efter gemensam överläggning kom vi fram till att vi var tvungna att försöka skicka vår papperslöse vän. 

Flygplatspersonal: – Passport please.
Vår vän X: – I don’t have any…
Flygplatspersonal: – But we need to see some ID.
Vår vän X: – I don’t have any, it got stolen.
X:s partner: – But we do have this police report...

Flygplatspersonalen tog emot den polska polisrapporten, ögnade igenom, diskuterade med varandra och sa sedan “ok”. Jag antar att de inte vågade annat, med tanke på att de strandat fyra av oss. X fick gå ombord och kvar stod vi med långnäsa och var fast i Polen. Vi kunde dock unna oss en high five, vi hade ju trots allt lyckats smuggla in en papperslös svensk till Sverige.

Vad som hände sen tar vi i del 2.

Fast i Polen en söndagkväll = värd en öl.
 
 

Kommentera här: