Anammar min tantiness

Det har hänt en grej. Inget allvarligt eller så. Det är bara det att jag sakta men säkert börjar förvandlas till fullblodstant. Jag har ju varit lite halvtantig ganska länge. Använt uttryck som ”jösses” och ”gudars skymning” till exempel. Och föredragit bekvämlighet framför skönhet. Och säkerhet framför spänning. Ja men ni vet, det gamla vanliga som brukar slå till när andra människor passerar 40 och som hände mig vid 23. Det har inte gjort mig så mycket, jag har anammat min tantiness* istället för att förakta den. Och nu får jag anamma på högvarv för plötsligt ramlar det in nya tantigheter för varje dag som går.

Jag kan ju till exempel inte dricka kaffe efter 18:00 på vardagar, för då kan jag inte sova. Alltså, vem drabbas av detta innan 45? Det är orättvist. Jag kan heller inte se på folk som traskar runt i vårskor under vinterhalvåret utan att förfasas. ”Hur kan de gå omkring sådär, de fryser ju om fötterna, och blir kalla och blöta och…” Eller så är det vuxna människor som har på sig precis vad de vill på fötterna utan att jag behöver lägga mig i. Sist men inte minst så tantade jag loss till Guldbaggegalan i går när jag förfärades så mycket av det idoga tuggummituggandet som pågick att jag var tvungen att göra en statusuppdatering på Facebook.

 
Vad kommer härnäst? Broddar, Fråga Doktorn och aldrig sänggång efter 21:00? Jag tänker i min enfald att jag kanske är något så ovanligt som en real life Benjamin Button. Jag åldras baklänges. Så när jag fyller 72 kommer jag att tugga hubba bubba och dansa disco eller vad det nu är ungdomar pysslar med som värst.

 

*ett ord som uppfanns 2015-01-27 som synonym till tantighet.

Do you wanna build a snowman?

 
 
Den här tjusiga snögubben mötte mig när jag var på väg hem från jobbet i dag. "Oj vilka fantastiskt duktiga barn det bor där Matilda bor" kanske ni tänker nu. Och det tänkte jag också först. Den ser ju nästan precis ut som snögubben i Frozen, Olof heter han väl? Sen drog jag mig till minnes vad jag såg i går eftermiddag när jag var på väg till tunnelbanan: nämligen en vuxen man i full färd att bygga en snögubbe. Må ingen skugga falla över denna man, han är uppenbarligen en hejare på snökreationer. Kanske något att ta efter. Det kanske är en av de saker jag ska bli bättre på under 2015, förutom höger & vänster och allt det där - bygga snögubbar. Varför inte? Någon som är sugen att hänga på?

Lära gamla hundar höger och vänster?

Ok, det här med nyårslöften är ju lite överdrivet. Jag tänker att det är mer produktivt att satsa på att lära sig saker. Det finns ett gäng grejer som jag rent spontant skulle kunna tänka mig att lära mig, alternativt bli bättre på:
 
- Göra printscreen på Mac. Jag har haft en Mac-dator i snart fyra år och fortfarande måste jag googla varje gång jag ska göra en printscreen. Hur gör man? Kan någon lära mig en minnesramsa?
 
- Bli bättre på höger och vänster. Efter 26 år har jag fortfarande svårt att skilja på dessa. Har vrålat åt taxichaufförer som svängt åt "fel" håll när jag sagt höger men menat vänster. Det fungerar hyfsat så länge jag har armbandsur eftersom jag vet att klockan sitter på vänster arm. Men just nu är min klocka sönder och jag famlar i ovisshet. Hur lär man sig? Kan man lära gamla hundar sitta?
 
- Hålla blommor och växter vid liv. Jag hade ju som ambition att skaffa växter och blommor som hobby för ett tag sedan. Det har gått sådär. Somliga har överlevt (till exempel garderobsblomman i hallen som får exakt noll soltimmar någonsin), andra har fått stryka med. Jag kan bli bättre, betydligt bättre. Tips på lätta blommor att plantera hemma, inne i en ganska solfattig lägenhet?
 
Tre punkter. Det är en bra början. Nu kör vi. Printscreen, höger, vänster, blommor. Printscreen, höger, vänster, blommor!